Leer-KRACHTEN
Leer-KRACHTEN
In de eerste acht weken staat er elke week een leer-KRACHT centraal. Dit zijn de krachten die je nodig hebt om goed te kunnen leren, bijvoorbeeld concentreren of samenwerken of doorzetten. U gaat ze ook in de ontwikkelingsmap van de kinderen terugzien.
Bij elke leer-KRACHT hoort een plaatje, een rijmzin en de succescriteria waar vanuit we werken. Vóór de les bespreken we de kracht die we gaan oefenen door het bijbehorende plaatje te laten zien en de succescriteria te bespreken: wat kun je zien en horen als je deze kracht goed inzet? Die criteria lopen op in moeilijkheidsgraad, een groep-2-leerling oefent andere dingen dan een groep-7-leerling. Na de les (of dagdeel) bespreken we het na met de leerlingen zodat ze ook zelf leren kijken naar wat er goed gaat en wat ze nog kunnen oefenen.
Van proberen kun je leren! Fouten maken is belangrijk: uitproberen, ontdekken wat er NOG niet goed gaat, feedback ontvangen, bijstellen en nog een keer proberen! Dat is hoe leren werkt.
Nieuwsgierigheid is altijd fijn! Stel vragen, probeer achter nieuwe dingen te komen, overleg met elkaar en kom tot nieuwe inzichten.
De echte sterken kunnen samenwerken! Samenwerken is iets anders dan voorzeggen. Samenwerken vraagt samen overleggen en naar elkaar luisteren, samen op zoek gaan naar oplossingen en doorvragen. Dat is niet altijd makkelijk maar als je de vaardigheden oefent word je er wel steeds beter in!
Opletten! We gaan doorzetten. Doorzetten betekent dat we weten wat de leerkuil is en dat we daar op verschillende manier uit kunnen komen.
Dames en heren, geniet van het leren! Dit is een belangrijke kracht: als je geniet van nieuwe dingen proberen dan ga je je best doen, doorzetten, je vastbijten. Om uiteindelijk met een grote glimlach te ontdekken dat je een beetje beter bent geworden in iets wat je gisteren nog lastig vond! We stimuleren de kinderen om trots te zijn op wat ze bereiken en om onder woorden te brengen wat ze er fijn aan vinden.
Een allesweter? Nee, maar kijk hoe ik mezelf verbeter! We leren de kinderen om eigen werk kritisch te bekijken, om het opnieuw te proberen na feedback, om te reflecteren op zichzelf en om uit die leerkuil te klimmen!
1, 2, 3, gebruik je fantasie! Creatief denken is belangrijk voor het oplossen van (leer)problemen.
Door je te concentreren kun je beter leren. Concentratie betekent dat je alleen met de opdracht bezig bent, dat je niet wordt afgeleid door geluiden om je heen. Dat je begint aan je taak en doorgaat tot hij klaar is of de tijd om is.
Leer-KRACHTEN
Van proberen kun je leren.
Nieuwsgierig zijn is altijd fijn!
De echte sterken, kunnen samenwerken.
Opletten! We gaan doorzetten!
Dames en heren, geniet van het leren!
Een allesweter? Nee, maar kijk hoe ik mezelf verbeter!
1,2,3, gebruik je fantasie!
Door je te concentreren kun je beter leren.